lauantai 6. huhtikuuta 2013

tahdotko - remix

Miksei pappi puhuisi suoraan kuin koira miehelle ja kysyisi sulhaselta:
Seurakuntatalo Jumbon edessä ja tämän seurakunnan läsnäollessa ja älykapuloillaan foorumeihinsa nonstop päivittäen kysyn sinulta, Turo Usva Kairukka, tahdotko ottaa Titta Bambi Elisabeth Pillin aviovaimoksesi, olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, huomioon ottaen tilastot, joiden mukaan noin puolet solmituista avioliitoista purkautuu. Oletko valmis ymmärtämään sen, että tuo toinen on oman itsensä rouva ja hänellä oikeus määrätä omasta elämästään olittepa millaisin rituaalein hyvänsä yhteen solmitut. Oletko siis valmis antamaan tälle toiselle vapauden, jos hän sitä vaatii, vaikka sydämesi olisi kipeä kuin myrkytetty orava ja joutuisit taistelemaan ikävää ja mielipahaa vastaan? Oletko valmis siihen, että tämä voi tapahtua myös siten, että teille on ehtinyt syntyä muutakin kuin makkaraa vyötärölle ja kulutusluottoja, ja joudut ehkä luopumaan oikeudestasi elää päivittäin näiden, oman elämänsä mukuloiden, itsemääräämisoikeutensa yhä paremmin tiedostavien nykykuluttajien kanssa, joiden alati kasvavia moderneja hankintoja joudut joka tapauksessa rahoittamaan? Kestätkö kaiken ilman, että päätät heidän olevan sinun samalla tavalla kun vanhat autostereot, jotka pirstoit valtatien levikkeen kaiteeseen, kun ne eivät soittaneet musiikkia toivomallasi tavalla. Teetkö tämän saman bambillesi, joka vasta hetki sitten oli oma kyyhkysesi, tipusi ja ties mitä siivekästä. Laitatko hänet lyttyyn ja järjestelet samalla kaavalla ehkä myös rakkauden hedelmät, joiden ryppyisistä naamoista räpsit kuvia sairaalassa. Ehkä katsot oikeudeksesi, että voit siinä puuskassa samalla rikkoa myös täysin sivullisten ihmisten elämän.
Oletko todella varma siitä, että jos liittonne romahtaa, sinä ymmärrät, että järkiäijä kestää ja keskittyy siihen, mikä on ja ehkä jää kaikesta jäljelle, sillä sitä kyllä riittää, jos on pelisilmää ja hermoja odottaa pölyn laskeutumista.
Sellaiset tarinat, joissa puhutaan kuolemaan asti kestävästä avioliitosta, ovat tässä sanoilla verhoamisen maailmassa harjaantumattomalle ja yksinkertaiselle puupäälle arveluttavia tarinoita kuultavaksi, joten aseta tuo menneisyyden sumuissa harhaileva höpinä omaan arvoonsa. Sinun tulee omata tilannetajua ja ymmärtää avioliittoon vihkivän instituution tarvetta pitää kaavoissaan ja sanoissaan toiveiden pilveä ja olla satumaisena varjona todellisuuden kipeästi hehkuvalle hitsausliekille.
Oletko siis valmis siihen, että et jää naama vahan kankeana odottamaan yhteistä kuolemaanne vaan uskallat elää elämääsi arkesi herrana ja itsesi salaisena sankarina, olla reilu kaikkiin suuntiin, vaikka tulisi lopputiliä taskuun tai ihottumaa taipeisiin.
Sinä, joka ehkä ylisuojelevan äitisi muovauksen kiusaaamana ja hänen jo varhain sinulle asettamansa jalustan kukkona ja keisarina olet tottunut tepastelemaan pienessä tarhassa, ymmärrät kuitenkin ehkä hetkittäin, että sinä, kuten me kaikki, olemme vain pieniä avuttomia broilereita pää alaspäin linjalla.
Oletko silti valmis avaamaan oven uuteen asiaan, vaikka siihen sisältyy tässä, nyt käsillä olevassa traditiossa, yhteenliitos uuteen auktoriteettiin, kenties vain päivitettyyn äitiin ja kaikki se voi muovautua sinun päässäsi ja sen kautta sinun käsissäsi ties millaiseksi? Tahdotko sinä ottaa tämän, jota et siis saa sillä tavalla kuin tietyt tahot antavat sinun ymmärtää, aviopuolisoksesi, kunnes joku keissi, fiilis tai stailaus teidät kenties erottaa, mikä on tietysti vaikeata ymmärtää, koska ne yhteisten tatskojenne hirviökuvien puhekuplat sanoo nivusissa että for ever ja nimen kanssa. Niin, että onko ok?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.